Evkaliptus

Evkaliptus_1

Evkaliptus je drevo, ki izvira iz Avstralije in zraste tudi do 40 metrov visoko. V ljudski medicini in kozmetiki se uporabljata predvsem pripravka iz eteričnega olja in sveži ali posušeni listi evkalipta.

Pripravki iz evkaliptusa se uporabljajo predvsem za preprečevanje in zdravljenje različnih obolenj dihal (gripa, prehlad, kašelj, nahod, vneto grlo, astma, sinusitis) pa tudi za lajšanje bolečin v sklepih in odganjanje mrčes. Uporablja se tudi za odpravljanje stresa in izčrpanosti, saj deluje poživljajoče in izboljša pretok krvi v možganih. Evkaliptovo olje ima protibolečinske in protivnetne lastnosti, zato ga priporočajo pri zvinih, poškodbah kit in vezi, oteklinah, podplutbah ter lažjih poškodbah mišic. Evkaliptus deluje kot razkužilo, ker zavira razmnoževanje virusov in bakterij.

Predvsem v Afriki, južni Evropi ter Indiji evkaliptusove mlade poganjke s posušenimi cvetnimi brsti vežejo v šopke in jih, zaradi izjemne zmožnosti za vsrkavanje vode, uporabljajo za izsuševanje močvirij in uničevanje komarjev.

Shopping Cart